Fakta Pelik tapi benar!! Air liur Boleh merawat Luka


Ok, ini entry serius.Takde nak merapu-merapu lagi ok.Pagi tadi cikgu  Biology aku telah mengajar pasal Pathogen yang menyebabkan badan kita sakit dan bla.bla.bla.bla.bla (aku lupa).Dalam keseronokkan dan pening-pening apa yang cikgu aku ajar..ada yang perkara yang tertarik untuk aku dengar dan memberi tumpuan seratus peratus.Cikgu aku cakap, “Dalam air liur kita ada lysozymes yang boleh hapuskan Bacteria kerana..bla.bla.bla…so luka pun akan lebih cepat kalau ditarukkan dengan Air liur,kalau nak baik lagi tarokkan dengan Air liur basi kerana air liur basi lebih pekat dan secukup rasa.”


Mula-mula aku mushkil jugak apa yang  cikgu aku cakapkan ni,so aku balik rumah aku bukalah Google.Aku taip "Air Liur Boleh rawat luka"...DushhhhhH!!!! berlambak penuh gila tentang artikel-artikel pasal air liur sebagai antiseptik.Adalah satu artikel yang menarik pemerhatian aku.Tajuknya artike tersebut "Air liur hilangkan jerawat" agak nak termuntah hijau jugak bila baca artikel tersebut.bueekkkk...dia cakap,
 "dulu saya banyak jerawat,lepastu dengan nasihat doktor yang tak bertauliah yang gajinya ciput taik idung masin hasilnya cukup memberasangkan.Kini jerawat saya sudah hilang dengan rawatan air liur basi sendiri.Dengan syarat sebelum tidur gosok gigi dahulu, supaya takada bendasing yang mempengaruhi PH normal dalam mulut kita. Barulah air liur kita suci dari kekotoran"..siapa yang geli dipersilakan muntah di belakang komputer anda.hahaha..


P/S:Mungkin sedikit sebanyak artikel aku memberi manfaat kepada korang semua.Ingat!! jangan ludah merata-rata...ludahlah di luka anda.?????

Comments

Post a Comment

Rajin-rajinlah komen yerr

Popular posts from this blog

Sains Komputer Uitm

Tips masuk Upsi (For freshy)

Teh Hijau Dan Aku.