Friday, June 30, 2017

Makin Dewasa Makin Ciput Pakai Baju


Dik, abang nak tanya lah dekat adik-adik semua,
pertanyaan abang ni agak kasar sedikit,
sebelum tu, biar abang membebel dulu. hehe

Image result for insta


Aku tak pasti lah sekarang dah menjadi trending atau genjala media sosial dah semakin terlalu maju atau tak. Ya, aku pun sekarang memang guna media sosial ni semua dan aku mengaku aku diantara orang yang terjebak dalam ketagihan instagram, whatsapp, facebook dan sebagainya.
Tapi lama-kelamaan, aku tersedar yang aku dan orang lain buat silap.

sometimes, when aku scroll insta aku, aku ternampaklah kenalan-kenalan lama yang dah lama tak nampak. Aku tengok cara permakaian diorang, aku tengok diaorang bergaul dalam media sosial dengan rakan-rakan diorang melalui gambar dan video diorang. Yes, memang kita tak boleh judges apa yang kita nampak gambar or video kat Insta or Facebook secara melulu. Tapi itu dari segi first impressions. How about dari segi permakaian??

Ye, itulah yang aku nak bincangkan dalam blog aku ini hari ini.
dan ofkos some of my words will be kasar and agak sensitif.

Aku tak faham lah, dekat manusia yang suka tayang body dia kat media sosial. Kadang-kadang sampai aku rasa nak blok pon ade sebab tengok permakaian dia kat insta sangat seksi. Ada yang bercuti then pakai separuh separuh. Ada yang lepas jogging pakai ketat-ketat then tunjuk kat insta. What's wrong people???
Why batak sangat?
why murah sangat??

marah?
sebab aku cakap kau murah?

okey, aku bagi kau andaian.

pelacur dia jual harga diri pon dia dapat duit.
model majalah seksi-seksi pon dia dapat duit.

kau??
setakat tayang body kau bagi semua orang tengok free2 macam tu je?
weyy kalau kau non-muslim takpe jugak.

Aku yakin ramai nak tegur kau..
tapi ini media sosial. sangat luasss... orang akan pandang, nilai benda2 tak baik pasal kau nanti.
kau kena ubah. Ada pelbagai cara nak cantik. bukan Menjaja diri secara percuma.
Dan aku jugak bukan suruh kau jadik model seksi2, jadi benda2 ;agho ni semua. Takk..

Tapi ubah sikap. Perangai. Kadang-kadang kita leka. Kita tak perasan pun kita buat silap. Kita kena usaha untuk berubah.

Dan lagi satu, sekarang ni bukan perempuan je, Lelaki pon same.
Aku perasan satu jelah..
lelaki macam perempuan jugak.
Dapat body cantik, so dia pon OBSES DENGAN DIRI SENDIRI.
macam mana kau nak tahu?

bila dia lalu depan cermin, mula lahh tengok2 badan sendiri yang sado tu, terhenjet sana sini.
Its okey kau sado.
Tapi kau tahu kan aurat lelaki?

then kenapa nak tunjuk?

sebab kau ada?

hahaha kelakar.

p/s: Nasihat untuk diri sendiri juga :)

No comments:

Post a Comment

Rajin-rajinlah komen yerr

Kecomelan anda terserlah kalau anda klik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...