Sunday, April 30, 2017

Tutorial cara nak buat Menu Bar (Biasa)



So ramai yang tanya aku pasal nak buat menu bar macam gambar kat atas ni haaa, so dripada aku ajar sorang-sorang, baik aku buat tutorial dekat blog aku ni haa. Korang boleh ikut step by step.



1. Dashboard > Layout >  (Cross collumn) Add a gadget









2. Dan selepas itu akan keluar bende ni kat bawah ni. 
Then scroll kat bawah..
Jumpa perkataan "PAGES". Klik laju2 kat situ.




3.selepas itu menu ni akan keluar, so apa yang korang kena buat ialah, tekan " Add external link"





4. Selepas itu korang letaklah apa-apa hyperlink yang korang nak letak. First korang isikan "Page title", selepas itu letak link korang dekat ruangan "Web adress (URL)". Contoh ada kat bawah ni. Selepas itu tekan "save"





Then kalau korang nak banyak kan hyperlink dekat menu bar korang, korang ulang balik step 3 sampai 4 . Make sure tekan edit dulu. So nanti menu bar korang akan jadi dah...







P/S: Kalau ada apa2 persoalan bolehlah komen kat bawah... Selamat mencuba... Bye!!!



5 comments:

  1. guna coding aa joy baru advance hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini just for beginner, kalau nak guna coding xde masalah. dipersilakan..

      Delete
  2. wei ak nye xde cross colum acane?

    ReplyDelete
  3. Cane nk ada cross column tuuu

    ReplyDelete
  4. Slmlaikum abg.. sy nk no wsap abg.. sy nk tnya psal dip.Computer Science uitm

    ReplyDelete

Rajin-rajinlah komen yerr

Kecomelan anda terserlah kalau anda klik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...