Friday, June 27, 2014

How To Make a Simple Homemade Donut Yang Sedap


Assalamualaikum...

you know why, blog aku sekarang telah mengetengahkan bab-bab memasaklah pulak.Hahaha
oleh kerana aku ni bekas student Kulinari dari Suria College JB, so i decide to get this peluang untuk sharing is caring.hahaha

Okey, ini resepi yang lecture aku ajar.Aku tk berapa nak ingat step yang dia bagi.Tapi donut ni aku pernah buat kat rumah....and the people said, urmmm yummy.


So kalau korang ada masa, korang buatlah kat rumah.Sebab donut ni senang,simple dan sedap.Korang cuma boleh toyoh-toyoh tepung tu sampai jadi sebati.

ok...sediakan bahan-bahannya..

3 cawan tepung gandum 
1 cawan air suam
2 sudu besar mentega 
gula pasir
3 sudu besar susu pekat manis 
1 paket yis 


laaaa sikit je bahan dia kannn....so nampak disini bertapa mudahnya nak buat donut ni.

Ok..ikut cara aku...ini adalah salah satu tips senang.

1.Rendamkan yis kedalam air suam dan letak sedikit gula.kacau sampai gula larut.Lepastu biarkan selama 5 minit. Bagi yis mengembang berbuih-buih gitu.

2.kalau boleh, cairkan mentega dengan susu pekat manis.Letak air sedikit.Lepastu sejukkan buat seketika.

3.Kalau nak sedap lagi, Susu pekat manis itu ditambah


After that.....kita campak kesemua bahan kedalam tepung...lepastu uli sampai sebati.Uli guna senduk.Kalau ikut cara aku, uli guna tangan biar lengan aku ni perkasa sikit.



Mudah kan...lepas dah empuk adunannya....letak kan kedalam mangkuk besar dan tutup dengan mangkuk tersebut dengan plastik wrap atau kain.Nanti tepung doh tersebut akan naik 2 kali ganda.


Selepas dah naik 2 kali ganda tu...kita toyoh-toyoh lagi doh tersebut....then barulah kita tekap satu-satu supaya jadi bentuk donat.Guna pendekap yang jual kat kedai je senang...


after that, goreng dengan minyak yang panas..

selepas itu taburlah gula pasir....kalau nak macam big apple tu, celup donut anda dengan chocolate.



Siappp..mudah kan.
Kepada anak-anak dara yang pemalas kat rumah tu....daripada anda terbongkang duduk depan tv, apa kata kita buat DONUT!!...






No comments:

Post a Comment

Rajin-rajinlah komen yerr

Kecomelan anda terserlah kalau anda klik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...