Thursday, April 25, 2013

Aku dapat Tingkatan 6, Matrikulasi Tak dapat.

Assalamualaikum.

Semalam aku check Matrikulasi.Sebelum check tu aku berdoa banyak-banyak supaya aku dapat masuk matrikulasi.Aku betul-betul ingin masuk matrikulasi.Aku pun tak tahu kenapa aku nak sangat masuk Matrik ni.Maybe aku  aku nak cepat belajar terus ke Ijazah.Diploma ni sekarang berlambak-lambak yang ambil.Entahlah, itu apa yang orang kata.Aku ikut mana yang baik.Then lepastu aku pun checklah kat sini

Aku terus buat rayuan!!...sedihlah weyy!!


Arrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!! geramnya..

Selama ini aku impikan nak masuk matrikulasi.Tapi nak buat macam mana, bukan rezeki aku kat sana kan.Mungkin semua ini ada hikmahnya.

Aku check Form 6. Dengan harapan aku dapatlah jugakkan.Aku pun nak merasa kehidupan tingkatan 6 ni macam mana.Sebelum menunggu keputusan UPU, apa kata masuk tingkatan 6 dulu daripada duduk rumah tak ada buat apa-apa kan.Ermmm..


Alhamdulillah.... Aku dapat Tingkatan 6. Dapat jurusan sains. Tapi aku dapat sekolah yang jauh daripada rumah aku.Tapi tidak mengapalah, yang penting semangat ingin belajar tu penting.Harap-harap aku buat keputusan yang baik untuk aku dan tidak menyusahkan orang lain..



P/S: Sekarang ini aku perlukan kata-kata motivasi dan nasihat Daripada korang semua.Aku jugak nak tahu kalau korang-korang semua dulu pernah masuk tingkatan 6, best ke?, tak best ke,,,?...pleaseee i need your opinion.!



28 comments:

  1. sama la..saya pun tak dapat matrix tapi saya tak buat rayuan sebab saya tak minat matrix .. smentara mnunggu upu masuk f6 je laa .. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah..baik masuk form 6 dulu sementara menunggu UPU tu..Drpd tak buat apa-apa kan..

      Delete
  2. Upu pun tak lama dah nak keluar , Pengumuman terbaru UPU keluar minggu petama bulan Mei , Tingkatan 6 kan daftar 8 Mei , so harap korang dapat membuat pilihan yang terbaik :) aku pon x dapat masuk matriks , kecewa sangat2 . Hmm tgah tggu tawaran asasi pula . Good luck utk korang ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. stress kan fikir banda-benda ni sume...adoaii

      Delete
  3. sama lah kita, mmg minat sgt dekat matrik. tpi dpt f6. pegi jela f6 dulu. tpi still boleh dpt u kan kalo msuk f6?

    ReplyDelete
  4. meow ex-student form 6. tak rugi masuk fomr 6. seriuosly i mean it. meow dulu form 1 - form 5 sekolah di perak and form 6 sekolah di selangor. lagi jauh. pengalaman kat form 6 tu beza dgn pengalaman masa form 5. hehe .. skrg dah pakai sistem semester so tak ada beza dgn diploma or matrik or asasi. meow dulu sistem yang lama. bezanya cuma blaja kat sekolah. tapi seronok. sebab form6 jadi abg2 and kakak2 kat sekolah tu. heee and budak2 form6 akan jadi femes kat skolah.kemesraan cikgu masa form 5 jauh beza dgn kemesraan ckgu waktu form 6. tapi, blaja mana2 pon sama janji belajar. cume diri kite ni nak atau tidak.. kan ? fikir baik2. semua institusi ade kelebihan tak kire la form 6 ke matrik ke ipta ke.. kan ? hehe.. saje nak berkongsi. nak taw kehidupan meow as a form 6 student rajin2 ke blog meow ok. entry tahun 2011. *mmg form 6 susah meow tak nafikan tapi kalau korang score, korang boleh duduk saje sebab konfem dapat degree kt IPTA. and sijil STPM laku nak mintak keje setaraf dengan diploma.. hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kasih sharing for the info....Membantu sangat... :)

      Delete
  5. Form 6 quite good, A-level sijil boleh cari kerja guna sijil tuh . Sya tak dapat form 6 sebab dapat matrikulasi . But , masuk matrikulasi kena struggle gila . Beruntunglah dapat form 6 . Boleh sambung terus Ijazah Sarjana Muda . Pastikan gred 4 flat kalau boleh, 3.5 ke atas cerah masa depan masuk medic for form 6 science . Keep it up , form 6 bergelar PRA-UNIVERSITY , not budak sekolah ^___^

    ReplyDelete
  6. first time komen :)

    takpe. ok what 6. pattern dia sama je macam matrikulasi sbb dia pra-dip kan. habis form 6 dapat jugak sambung ijazah :)

    p/s: join je form 6. kot2 tngh blaja dapat tawaran 2nd intake matriks. if not. mungkin takde rezeki. take it as a challenge :)

    ReplyDelete
  7. Cik akak tak pernah masuk from6 pun..habis spm je....huhu...kalau ada rezeki belajar tu dik..belajar je..peluang ada kat depan tu...InsyaAllah lama-lama ok nanti...pilih yang terbaik :)

    ReplyDelete
  8. sama... la kita saye tak dapat matrik tapi dapat form 6 aliran sains.... tapi saye dalam delima nak ambil sains ge kemanusiaan, saya cuba tanya budak form 6 tahun lepas yg ambil aliran sains diorang kata menyesal ambil aliran sains.... tu yg saya pening nie... tolong saya...

    ReplyDelete
  9. nk taye..klo msuk f6..xde effect ape2 ke kat upu..msud yer klo kte terima tawarn f6 2..ade chance ke nk msuk ipta..sbb result ipta xkeluar lagi..takut ble dh msuk f6..pemohnn kte yg upu 2 ditolak..??mcam mne nie???

    ReplyDelete
  10. pls rply..nk wat keputasn cept..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde lahh....Ramai jugak yang masuk Form 6 dulu untuk tunggu tawaran UPU,,daripada duduk rumah tak buat apa, baik masok form 6 dulu,Kalau dpt UPU baru pikir nak masok apa.

      Delete
  11. salam results spm brape ? saje tye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh bgtahu kat sini....nak tanya kat PM jerk at FB saya..hihi

      Delete
  12. tahniah dapat tawaran matrikulasi :)littletroops.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. Sesiapa masuk f6 mesti rajin..bukan semestinya pandai sgt2. Utk sukatan baharu ni kena fokus betul2 pasti boleh. Stail bljr x sama mcm Spm..score dr sem 1 lg..mean jgn main2..itu jer.

    ReplyDelete
  14. assalammualaikum .
    actually form 6 not bad . kalau nak kata susah , even diploma tu pun susah kalau kita asyik main and tak fokus. masuk form 6 ni ada banyak kelebihan dan kita boleh berjimat dalam pelbagai segi contohnya dari segi kewangan dan masa . kita tak perlu berhutang di awal pembelajaran . macam saya, saya terpaksa lalui pelbagai halangan . saya pelajar daripada sekolah yang keseluruhan nya perempuan tetapi ditawarkan form 6 di sekolah lelaki . hanya form 6 sahaja yang mempunyai pelajar perempuan . apatah lagi pelajar melayu hanya terdapat dalam lingkungan 8 orang je daripada 60 org pelajar . so saya terpaksa adapt dgn keadaan sekeliling yg baru bagi saya dan terpaksa struggle dalam pelajaran .

    ReplyDelete
  15. Kejap2. Nak tanya nie, cmna tau dapat masuk form 6 sekolah mana?

    ReplyDelete
  16. I feel you bro. sy pn xdpt matriks yg ku damba2kan. Tp dpt f6 happy jgk drpd mereput mnunggu rayuan bagai kan hohoho

    ReplyDelete
  17. Nak tanya klau masuk form6 ni mnunggu kputusan rayuan matriks boleh ke?

    ReplyDelete
  18. Kalau dapat f6, maksudnya x dapat matrik ke ?? sbb keputusan f6 keluar dulu sblm keputusan matrik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya memang mcm tu sbb mostly yg dpt matrik xdpt form 6.. Tpi tak tahulah kalau dh lain.. Sbb ade je yg tolak matrik masuk form6

      Delete
  19. Sy xdapat form 6 ..... Sy maseh mengharapkan matriks tp takot matriks pun xdapat . So kalau sy buat rayuan form 6 just untk backup kalau xdapat matriks boleh ke ??????? Ada efek pape x ????

    ReplyDelete
  20. confirm ke kalau tak dapat form6, akan dapat matrik? takut sangat ni��

    ReplyDelete

Rajin-rajinlah komen yerr

Kecomelan anda terserlah kalau anda klik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...