Friday, January 25, 2013

Oh Rabun...bun...bun...bun..



Siapa kat sini dah bertahun-tahun pakai cermin mata? sila angkat tangan dalam hati!!

OK, ni aku nak cerita aku pengalaman aku semenjak aku rabun jauh nih,..

Dulu masa aku study Form 2, aku tak nampak apa yang cikgu tulis kat papan hitam,mencerut-cerut mata aku ni nak Fokus tulisan yang cikgu tulis kat depan.Kira terbeliak lah jugak mata aku nak salin apa yg cikgu tulis kat depan.Bila aku check mata kat kedai, barulah aku tahu yang aku mengalami rabun jauh..

Header Blog lama aku..agaklah skema..


First time pakai cermin mata,aku rasakan sangat seronok bila pakai cermin mata ni, keyakinan diri pun bertambah.Bila nampak awek, mesti awek tu pandang-pandang aku.Wah, kira artis lah jugak aku masa tu, padahal aku tak tahu yang diorang tengok aku skema semacam sebab aku dulu pakai cermin mata penuh.So nampak skema lahh.Sebab tu, tag line header blog aku
 "SHAZRIZAL SHAHMY.....BUKAN BUDAK SKEMA"

Lama kelamaan pakai cermin mata ni macam menyusahkan pulak.
nak tengok TV pakai cermin mata,
nak baca buku pakai cermin mata, yang paling menyusahkan lagi bila aku naik moto pakai helmet, pehh terasa ketat dan sempit kepala aku dibuatnya.

Lepastu bila kita jalan-jalan kat luar tak pakai cermin mata kan, mesti tak nampak orang.Bila orang panggil kita dari jauh tuhh kirim salam jelahh, memang tak nampak langsung! kadang-kadang ada jugak member cakap "kau ni sombong arr, nampak aku tak tegur aku pun". Padahal lubang hidung kau pun aku tak nampak,macam mana aku nak tegur kau.

Sekarang baru aku perasan yang selama ni nikmat yg tuhan bagi sudah tuhan tarik sedikit.Dan ini jugak membuatkan kita lebih bersyukur...Bagi yang yang tak rabun tuh, bersyukurlah...tak payah nak gedik-gedik nak pakai cermin mata.Nanti bila dah rabun, kau nak jalan pun kena pakai cermin mata.Nak pakai contacts lens lagi lah susah lagi menyusahkan...

aku akhiri entry aku kali nih dengan kata-kata hikmah..

"Jika kamu ingin merasai nikmat kaki, maka potonglah kaki kamu, nescaya kamu akan merasai nikmat kaki dan sentiasa bersyukur"




13 comments:

  1. wuhhh..samalah diya rabun tapi x pakai spek pun masa dekat lua...just pakai masa belajar..so masa nak tengok whiteboard tu baru pakai...kalua kat lua tak nampak langsung orang... :P

    ReplyDelete
  2. da lama2 pakai spek bila tanggalkan spek terasa pelik pun ada gak. so I'm prefer spek lg la dr cntc lens..

    ReplyDelete
  3. haha.pon boleh~ pape pun join arr blog saya :)

    ReplyDelete
  4. hmmh.. betul. kekadang orang senyum kat kita pun tak nampak. takut jugak orang kata sombong. bukannya sengaja tak nak balas. sorry la kalau sengih lebar-lebar dari jauh tu.. haha!

    ReplyDelete
  5. me too..rabun gak..n skang dah bertambah2 kuat rabunnyer..sbb ari2 ngadap laptop..hehe

    ReplyDelete
  6. nhahaha! Kecian nyer dia.. Adik pun slalu kata yg rabun nie mnyeksakan.

    Sbelum ni mata dia ok, tp gatal sngat pakai spec mata owg, last2 dia sndri yg dh rabun.. Hhmm.., so brsyukur lah dngan mata yg Allah kurniakan nie kn..?? :)

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. sama larh kita... tpi skunk dah ok skit.. alhamdullilah spec tak lagi jdi teman hidup... papew pown thank to En carrot... kerna dya fara dah x yah pkai spec maybe...

    ReplyDelete
  9. Fardiyah: samalah kita...tapi kita pakai sentiasa..tidur jerk bukak

    Fatin:betol3...contact lense x bagos

    Niena:haha tau xper..

    Puteri: tu lahhh kita mesti berrrsyukur..

    Chinta: ha! makan carrot boleyy ilang rabon?? ni yg nak try nih..

    ReplyDelete
  10. kita sama hehehe. dulu memang teringin nak pakai. tapi bila memang kena pakai rasa rimas pulak. kan?

    ReplyDelete
  11. betul,,x bez,,huhu..kalau nak g mandi manda pon dah mengagau gagau..x nampak..huhu..ini pon saya jalan selalu pakai lens je..rimas pakai spek..

    ReplyDelete

Rajin-rajinlah komen yerr

Kecomelan anda terserlah kalau anda klik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...