Sunday, January 29, 2012

Sifat Cemburu Pada Kawan


Cemburu pada kawan adalah salah satu perkara biasa yang terjadi pada kehidupan kita.Sometime kita pendamkan perasaan cemburu kita supaya tiada siapa yang tahu.Tapi tahukah anda bahawa perasaan cemburu itu boleh menyebabkan kita mempunyai sifat Hati busuk.

Sebagai contoh kita cemburu kepada kawan baik kita sebab dia beli Handphone lagi mahal dan canggih dari kita.Dia lebih pandai dan ramai teman wanita dan kaya dari kita.Mungkin kita nampak perkara macam ni biasa-biasa sahaja,tapi tahukah anda bahawa sifat cemburu boleh membunuh atau memburuk-burukkan kawan yang anda cemburui.Kita akan buat apa sahaja supaya kita lebih baik dari kawan kita.Pecah amanah,Kawan tikam kawan,Khianat,Rasuah dan bomoh sekalipun boleh terjadi pada diri kita jika perkara seperti ini tidak dielakkan.So, apa cara untuk mengelakkan perasaan cemburu kita supaya kita tidak terjerumus dalam kejahatan??
Caranya ialah..

1.Luahkan perasaan cemburu anda kepada kawan yang anda cemburui. "wahh..aku jelouse tengok ko pakai enset baru"...

2.Redha dan terima seadanya..

3.Jauhkan diri dari melakukan perbuatan keji yang akan memburukkan kawan kita.

4.Dan paling penting sekali ialah....Jadikan cemburu itu sebagai semangat supaya kita akan lebih berusaha. "Aku akan berusaha bersungguh-sungguh sampai aku dapat A dalam semua subjek dan menandingi dia "

sekian terima kasih..

Tanam beras makan padi..
Sudah baca, datang lagi..No comments:

Post a Comment

Rajin-rajinlah komen yerr

Kecomelan anda terserlah kalau anda klik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...