Friday, August 12, 2011

Aku Setuju "Penggunaan Bahasa Inggeris Dihapuskan!!"



Aku memang setuju sangat-sangat Bahasa Inggeris dihapuskan bagi subjek-subjek matematik dan sains...
sebab apa??
sebab...aku dah lah satu hapah haram jadah nak paham bahasa inggeris ni..ditambah lagi dengan subjek sains tulen iaitu subjek FIZIK,BIOLOGY dan KiMIA dalam bahase omputih..arrrtt!!!


Maybe pelajar orang bandar tak heran bab bahasa inggeris ni semua, diaorang memang pakar tentang percakapan Orang puteh semua ni, maklumlah diorang kan ada classss gitu..hehe..tapi tak semua orang bandar macam tu..
Tapi Bagi pelajar orang kampung dan pelajar luar Bandar seperti aku ni,sangat kesian dan mendukacitakan..


Aku malas nak baca buku Sebab terpaksa baca buku dalam bahasa inggeris,nak selak satu persatu kamus sampai berjanggut pun belum tentu habis satu buku..
lepastu pulak, bahasa omputih ni pulak membuatkan aku tidur dan tak bersemangat nak belajar...betolll..huhu...  tidur sampai bermimpi aku lawan dengan Sailor Moon..


Lagi satu pulak..Aku nak jadi pahlawan Melayu plak..
Kita sebagai orang Malaysia harus berbangga dengan bahasa negara kita iaitu BAHASA MELAYU...ni tak..ada orang melayu perasan tu cakap..

"untie saya nak order air Skyjuice one please"(padahal nak air masak jerkk)

"OMG,OMG,OMG!! perutt seye sudeh kenyeng maken itu belacaen..~~" 

"Boleh saya eat Fried Nasi Chicken dua pinggan,please  buat faster-faster sikit eh.."

So aku harap..dengan tertukarnya bahasa inggeris kepada Bahasa Melayu dalam subjek sains dan metamatik..dapat meningkatkan kecemerlangan bagi pelajar-pelajar Luar Bandar..



Korang macam mana??
apa pendapat korang dengan entry Panas aku ni...
cer komen cer komen..
Mana tahu..aku salah...
maybe dengan nasihat korang...aku akan berusaha untuk pelajari B.Inggeris dengan betol..




16 comments:

  1. mmg kita ptt berbngga dngan bahasa melayu tapi klu blajar bi pun bonus jga kan..skrg ni pun bahasa bi penting ..kalo nk smbung study luar kena lulus speaking jga..kalau x fhm kan bleh blajar lbih lagi . Cik POP bukannya pndai sgt speaking2 nie tp kna blajar juga :) mo lulus muet..ahahha :D

    ReplyDelete
  2. belilah buku rujukan dwibahasa .x gitu ?

    ReplyDelete
  3. Salam Shazrizal...

    Takpe... Usaha itu tangga kejayaan... Walaupun ianya memengantukkan dan membuatkan Shaz tak semangat, cuba rajinkan diri... Minta tolong kawan2... :)

    ReplyDelete
  4. English is important in life, if u don't learn how to master them, that it will be a big lost for us. Our country is not being brought up like japan, we live in a country that takes english as a main priority in terms of big scop in regards to our future life.

    Learning is essential in life, no matter what it is.don't make it stop u.

    Kalau nk tau, budak luar bandar yg paling byk result berderet straigh A's spm masa saya di asrama. Mereka bijak don't underestimate them. Usaha penting.

    ReplyDelete
  5. POP : ermmm..tapikan..kita ada cara lain jugak untok pandai bahasa inggeris seperti menonton movie inggeris or something yang kita boleh pandai speaking english..lagipun subjek inggeris kat sekolah sudah mencukupi..hehe..apa apa pun..betol jugak ckp CIK POP..

    ReplyDelete
  6. CIK NUYOI : percaya atau tidakk...aku keliru dengan penggunaan buku dwibahasa..sebab subjek sains tulen ni banyak sangat nama saintifiknya..bila kita tahu bahasa inggeris punya nama saintifik tersebut...kita akan janggal dengan nama saintifik bahasa melayu..

    ReplyDelete
  7. SIS : time kasih kak...maybe buat masa sekarang ni..SHAZ akan meng anak tirikan bahasa inggeris terlebih dahulu..then,...bila dah nak SPM dan masuk Uneversiti nanti..baru Shaz akan betol2 kuasai B.Inggeris.

    ReplyDelete
  8. DHIYA: baik kak..akan ku berusaha bersungguh-sungguh..time kasih di atas nasihat akak..saya siap guna google transelate nak terjemah Speaking kakak..haha..thanks

    ReplyDelete
  9. Pada saya lah, jgn menyusahkan diri dgn ter-mengeliru kan scientific names dlm sains tu..kalau dlm bm pon,nama die tetap pelik

    mahuseribudayatakmahuseribudalih

    subjek math sc je dlm english.ade awk blaja agama,sej,geo,kh,seni,tasawur, ape lagi..akaun dlm english?

    ReplyDelete
  10. Saya orang kampung juga tapi English tu tak jadi masalah sebab saya minat dari kenal ABC lagi.Yang penting usaha sebab budak2 kampung tempat saya mengajar kata guna English dalam Sains dan matematik lagi best.

    ReplyDelete
  11. Anonymus : marah nampak..yeye..saya salah..nguwekkkk..

    ReplyDelete
  12. Scarlett : best?? ...kalau saya belajo sains and math dlm bahase inggeris...adoaiii...masok telinga kiri keluar telinga kanan..

    ReplyDelete
  13. Ya,Mungkin marah..
    Sbb agak2 malu stil ade masyarakat ala3 xkembang sgt..dok pikir susah2.. Ce buat benda tu senang... Hishhh cmne melayu nak maju mcm ni?

    ReplyDelete
  14. Anonymous : yerr!! paham boss...akan ku senangkan bahasa inggeris nanti..ok...alahh jangan marah lagi...cabotttttttttttt!!

    ReplyDelete
  15. ko tu mang sengaje nk tdo dlm kelas ..

    ReplyDelete
  16. Aina : bukan sengaja tapi..tertaksengaja..kih3

    ReplyDelete

Rajin-rajinlah komen yerr

Kecomelan anda terserlah kalau anda klik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...