Sunday, June 5, 2011

Kisah Nurrizlya

hmmm...nama aku nurrizlya..ini kisah aku...


Aku adalah pelajar yg cantek...dan bijak di sekolah..ramai guru2 yg mmuji atas kepandaian aku ini...aku org yg sederhana..ibuku sudah meniggal dunia..bapaku pmbuat kuih donat yg paling sedap ditempat aku...
setelah aku mndapat 11A dlm SPM,aku ditawarkan di unervisity di luar negara....ramai yg gembira dgn keputusan itu..trutama sekali bapaku..

sebelum aku berangkat untuk ke kapal terbang di airport.....bapaku telah mmbuat kuih donat kesukaanku..dia telah mmberiku kuih donat didepan org ramai di dlm airport itu..aku brasa sgt malu....lalu akumemarahi bapaku itu...
"ayah!! x de bende lain nk kasik kerw!!....asyik donat,donat,donat...malu lah Riz depan orang ramai,,,ayah bawak baliklah donat ayah ni.."

bapaku hanya tersenyum saja...aku dgn sakit atinye terus salam ayahku dh pergi ke lapangan terbang dengan cepat sekali...

2 tahun sudah brlalu...aku sdikit pown tidak menalifon ayahku di kampong...aku sebok dengan kerjaaku,kawan2..dan hiburan di sana...sampailah aku susah...duit aku smakin hari smakin sdikit...exam aku pown asyik gagal saja...
aku pun bru tringat ayahku di kampung untuk mminta wang...

"hello ayah.."
"hello...riz ker tu..uhuk.uhuk.."
"ya ayah..nie riz nie.."
"riz..uhuk2..apsal x balek2 kampong..ayah rindu.."
"alah..ayah nie..org sebok blajo kt sini...nnti2 lah riz balek..ayah..saya nk duit..riz dh miskin dh kt sini...apsal ayah x anto duit kt riz..???"
"ayah skit riz...ayah tak sempat nk ke bank..nnti ayah kirim kt pak leman..."
"hish!! ayah nie...kalo skit mknlah ubat!!...yela2....cpt skit tau kasik duit..k..bye"(tutup talipon)
"hello..hello!! riz,riz..uhuk..uhuk..smpai ati Riz buat ayah mcm ni,ayah tengah sakit ni,uhuk,uhuk.."(tutup talipon)

aku pikir ayah aku itu hanya berlakon untuk ambik simpati aku supaya aku pulang kerumah...

seminggu kemudian....aku telah habiskan wang yang bapaku berikan..aku boros..asyik brhibur saja...tiba2..
ada panggilan yang tak diketahui menalifon aku...
perkara itu myedihkan aku.....
mengeluarkan air mata ku..
menggoncangkan jantungku..
rupa-rupa..itu panggilan pak leman..dia mengatakan ayah ku telah meninggal...kerana jatuh sakit...

oh tidakkk..oh tidakk....aku x der duit..mcm mana aku nkbalik umah..arrrghttt..ayah..ayah...jgn tinggalkan riz yah...

masa tu aku menyesal sangat....
aku kurang ajar dgn ayah...
aku tak dtg pengembumian ayah..isk..isk..isk..

adaikan aku tahu di lapangan airport itu adalah yg terakhir aku berjumpa dgn ayahku...aku akan peluk dia kuat-kuat...cium dia...dan ckp terima kasih byk2 sbb buat kuih donat yg sedap nie untuk saya.....sayangnya,..dia tiada lagi....(menagis)''''

itulah cerita saya..
saya nurrizlya...



8 comments:

  1. ya,citer ni dibuat oleh tuan punya ini blog..

    ReplyDelete
  2. sorry lahh..tp ak rse ak mcm dh pnah bce citer nih..

    ReplyDelete
  3. @nina ninot: aku yang kasik kau citer ni masa aku buat kat FB dulu.....so x payah nak sabotaj karya aku!!..

    ReplyDelete

Rajin-rajinlah komen yerr

Kecomelan anda terserlah kalau anda klik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...